Chokladbullar





150 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst
1 dl strösocker
1/2 tsk salt
14-15 dl vetemjöl

100 gram rumsvarmt smör
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
200 gram mjölkchoklad

Smula jästen i en stor bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken, värm till 37 grader. Häll blandningen över jästen och lös upp den. Blanda i strösocker och salt. Arbeta in vetemjölet så att det bli en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter.

Mixa ihop ingredienserna till fyllningen samt grovhacka chokladen.

Dela degen i två lika stora dela, kavla ut varje del till en rektangel. Bred på fyllningen och strö över den hackade chokladen. OBS! Spar lite choklad till garnering. Rulla ihop rektanglarna och skär tio bullar av varje deg. Fördela jämnt i en bakplåtspappersklädd långpanna. Låt jäsa under bakduk i 30 min.

Pensla med uppvispat ägg. Grädda 15-20 minuter, 200 grader, mitt i ugnen. Låt bullarna svalna. Sikta över florsocker. Smält chokladen i ett vattenbad eller försiktigt i micron. Ringla över bullarna med en spritspåse, eller klipp ett litet hål i ena hörnet på en vanlig plastpåse.

Philadelphiabullar



150 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst
1 ägg
1 dl strösocker
1 tsk kardemumma
1/2 tsk salt
11-12 dl vetemjöl

150 gram rumsvarmt smör
2 msk vaniljsocker
3 dl florsocker
100 gram Philadelphia

Smula ned jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken i en kastrull, värm till 37 grader. Häll blandningen över jästen och lös upp den.

Blanda i ägg, strösocker, kardemumma och salt. Tillsätt mjölet och arbeta för hand eller med degmaskin till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk i 40 minuter.

Smörj en långpanna, platta ut degen i den. Låt jäsa i 20 minuter. Mixa under tiden ihop ingredienserna till fyllningen. Gör 20 gropar i degen och ha fyllningen i dem. Låt jäsa ytterligare 15 minuter.

Pensla med ägg, strö över pärlsocker. Grädda längst ned i ugnen 15-20 minuter. Låt svalna och skär i rutor.
RSS 2.0