Nougatkaka

Underbart kladdig chokladkaka med massor av nougat ovanpå.. Mums!

6 dl socker
4 ägg

200 gram smält smör
3 dl mjöl
3 tsk vaniljsocker
8 msk kakao

250 gram nougat

Vispa ägg och socker poröst. Blanda sedan i resten av ingredienserna. Tips! Blanda aldrig smeten mer än nödvändigt när kakan ska bli kladdig. Blanda försiktigt och så lite som möjligt, annars kommer luft i smeten och kakan blir luftig istället för kompakt.
Smörj och bröa en långpanna. Ställ in i ugnen 20-25 minuter, 175 grader. När kakan kommit ut hyvlar du över nougat och låter smälta, fördela jämnt. Ställ i kyl och skär i rutor när den svalnat. Det går bra att förvara nougatkakorna i frys.

Sammetscupcakes



60 gram smör
150 gram strösocker
1 ägg
10 gram kakao
Röd hushållsfärg
1 tsk vaniljsocker
1 1/4 dl filmjölk (eller hälften mjölk + hälften gräddfil)
150 gram mjöl
1/2 tsk salt
1/2 tsk bikarbonat

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa smöret (helst rumsvarmt) tillsammans med strösockret tills det är luftigt. Vispa ned ägget.
3. Blanda kako, hushållsfärg och vaniljsocker (+ ev lite vatten) så det blir en tjock smet. Tillsätt i smörsmeten, vispa nogrannt.
4. Vispa i filmjölk och mjöl om vartannat. Tillsätt sedan salt och bikarbonat och vispa nogrannt.
5. Fyll formar till hälften, grädda i 20-25 minuter.



Färskostglasyr:
300 gram florsocker
50 gram smör
125 gram färskost

1. Vispa smör och florsocker med elvisp.
2. Tillsätt färskosten, vispa tills det är väl blandat men inte för länge, då kan glasyren bli lös.
3. Spritsa över cupcakesen, dekorera gärna med kaksmulor.







Underbaraste cupcakesen!

Vad kan de vara?

Någonting är inne i ugnen och ska vara där i en timme.. Undra vad de kan vara? :)

Broccoli-och bacon-paj!

Gjorde för någon dag sedan den här pajen. Älskar att göra pajer, man kan oftast ha i vad som helst, bara att ha i vad du gillar och sedan lite äggstanning :)!

Till min broccoli-och bacon-paj behöver du:

Fyllning:
Ca 400g Broccoli
Ett paket bacon
Några körsbärstomater (kan uteslutas)
3 ägg
2,5dl mjölk
Lite salt och peppar

Pajdeg:
2,5dl grahamsmjöl
2msk vatten
150 gram smör

Sätt ugnen på 225 C

Gör så här:
1. Börja att blanda alla ingredienser till pajdegen. Knåda med händerna till en jämn deg. Tryck ut degen i en rund ugnssäkerform enda upp på kanterna. Ställ i kylen medan du gör fyllningen.
2. Koka broccolin så den blir mjuk.
3. Skär bacon i små skivor, fräs den om du vill ha den knaprig.
4. Blanda ägg, mjölk och lite salt och peppar i en bunke.
5. Lägg bacon och broccolin i botten.
6. Häll i äggstanningen i formen och dekorera med tomaterna och skiva lite ost uppe på.
7. Ställ i mitten av ugnen i 35-40 min, kolla med mätsticka så att den är torr i mitten. Klart!




https://cdn2.cdnme.se/cdn/8-1/3538386/images/2012/pic_203482808.jpg" class="image">

Maräng- och kokostårta

Testade baka den här tårtan idag, äntligen. Som jag suktat! Hittade receptet i Hummingbird kokboken. En väldigt söt tårta som jag rekommenderar att man serverar bär till, hallon fungerade alldeles utmärkt.

Ingredienser, sockerlag:
1 kokosnöt (jag hittade en på min lokala ICA-butik. Var noga med att ruska den mot örat så du hör att det skvalpar inuti, på så sätt vet man att den är färsk och att den innehåller kokosmjölk.)
3/4 dl strösocker
Ev. vatten

Kokosnöten har tre mörka ögon på undersidan. Stick hål på dem. Man får använda lite olika knep för att lyckas med det, skruvmejsel och hammare eller potatissticka fungerade bäst för mig. Kniv är inte att rekommendera. Håll nöten över en kanna och låt vätskan strila ned i den. Fyll sedan på med vatten så det sammanlagt blir 2,5 dl vätska. Häll i en kastrull tillsammans med sockret och koka upp till en sockerlag. Ställ åt sidan och låt svalna.







Kokosflingor:
Hamra bort kokosskalet, efterhand släpper det. Riv sedan nöten och ställ undan kokosflingorna.

Tårtbottnar:
4,5 dl socker
120 g rumstempererat smör
7,5 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 tsk vaniljsocker/vaniljessens
2,5 dl mjölk
3 äggvitor

Vispa socker och smör luftigt och fint. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vispa växelvis i mjölblandningen och mjölken i smör och sockerblandningen.
Separera vitorna från gulorna på äggen, vispa i en separat bunke, skummigt och hårt. Vänd ned i smeten. Försök att inte röra för mycket.

Grädda i 200 grader. Grädda i tre olika formar. Går lika bra att grädda i tre omgångar. Lägg bakplåtspapper i botten av formen så går det enkelt att lyfta ut kakorna så de kan svalna.

Marängfluff:
6-7 äggvitor
3,5 dl strösocker
3/4 dl vatten

Marängfluffet skall vispas över ett vattenbad. Ta en liten kastrull och låt vatten sjuda. Ställ en värmetålig skål ovanför där alla ingredienser hälls i. Skålen får inte nudda vattnet! Vispa på första eller andra hastigheten på elvispen tills du kan hålla marängskålen upp och ned utan att marängen rinner ur. Var beredd på att vispa lääänge... 10-15 minuter.





Montering:
Ta en botten och lägg på ett fat. Bred över en tredjedel av sockerlagen så botten blir fuktad. Bred över en del av glasyren. Lägg  på de andra två bottnarna och gör på samma sätt med sockerlag och marängfluff. Bred sedan marängfluff runt hela tårtan och gör fint! Garnera med kokosflingorna.









Oreo cookie cream cake

Bakade en lite annorlunda kaka som vart otroligt älskad, speciellt av lillasyster Elin :) Värt att baka, gästerna kommer bli impade! Den är inte så svår att göra heller.



Ingredienser
Det behövs 3 paket oreokakor

26 krossade oreokakor
60 g smält smör
½ tsk mortlad snabbkaffe (kan uteslutas)

1,5 dl mjölk
26 marshmallows

3 dl grädde
10 grovhackade oreokakor

Gör såhär!
Krossa oreokakorna till skalet, i en mortel blir det nästan bäst. Blanda ihop med kaffet och smöret. Tryck ut blandningen i en löstagbar form, ungefär 24 cm i diameter. Ställ i kylen.

Smält marshmallowsen i mjölken på svag värme, rör i blandningen så det inte bränner fast. Vispa grädden luftigt.

Blanda hälften av grädden noga med marshmallowsen. Tillsätt sedan resten av grädden samt oreokakorna. Häll ut blandningen över kakkrosset. Låt stelna i kylskåp minst 4 timmar.

Garnera med ex grädde, florsocker, kako, eller varför inte oreokakor och marshmallows?

Choklad-kola-kaka

En smaskig, smaskig kaka som jag gjorde i somras! Salt, segt, sött och chokladigt - kan inte bli annat än himmelskt.





100 gram Japp

150 gram smör
1 dl kakao
3½ dl vetemjöl
2 ägg
2 dl socker
3 msk jordnötssmör
200 gram mörk choklad
1½ dl jordnötter

Skär jappen i bitar. Smält smöret.

Blanda kakao och mjöl. Vispa ägg och socker lätt. Blanda äggsmet, smör och mjölblandningen. Bred ut i en form (smord och bröad). Tryck i jappbitarna. Grädda mitt i ugnen 10 minuter, 200 grader.

Bred jordnötssmöret över kakan, låt den sedan svalna.

Strö över hälften av nötterna. Smält chokladen i ett vattenbad och bred ut 2/3 av den över nötterna. Strö över resten av nötterna och ringla över den sista chokladen! Låt stå i kyl 2-3 timmar före servering.

Emmas kycklinggryta

Det vart inget från buffétidningen.. Blev lite besviken faktiskt, för det mesta grillat så det fick bli min kycklinggryta till middag!

För 4 pers:
4 st Kyckling filéer
1 purjolök
En röd och en gul paprika ( eller dem färgerna du tycker är godast)
3dl grädde
1tsk curry
1tsk sambal oelek (lite mindre om du vill ha den svagare och tvärtom)
1dl mango chutney
1tsk salt

1. Skär kycklingarna i kuber och bryn dem i smör.
2. Strimla purjolöken och skär paprikorna. Fräs tillsammans med kycklingen.
3. Blanda i resterande ingredienser i stekpannan. Låt sjuda i 5 min.
4. Servera med ris eller bulgur.


En ny favorit som kommer bli en del i eran vardag om ni provar. Det kan jag lova!

Vit kladdkaka

200 gram smör/margarin
200 gram vit choklad
3 ägg
2½ dl socker
2 dl vetemjöl
1 dl kesella

½ dl vispgrädde
150 gram vit choklad

Sätt ugnen på 200 grader.

Smält smöret i en kastrull, ta den av plattan och bryt i chokladen, låt den smälta.

Vispa ägg och socker pösigt, rör i mjöl, kesella och chokladblandningen. Häll smeten i en smord form med avtagbar kant, grädda mitt i ugnen i 25-30 minuter. Låt svalna.

Koka försiktigt upp grädden till glasyren, bryt i chokladen och låt den smälta. Bred glasyren över kakan. Garnera gärna med röda vinbär. Förvara i kylskåp!

Buffetidningen!

Äntligen! En nya Buffetidning har dumpats ner i min brevlåda :D Nu blir det att lusläsa den sen ska vi nog kunna knopa ihop någonting smaskit imorgon!

Brownies med fudge



Browniebotten
100 gram mörk choklad
100 gram rumsvarmt smör
3 dl strösocker
2 ägg
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1½ dl mjöl
100 gram mjölkchoklad

Smält den mörka chokladen över ett vattenbad.
Vispa smör och socker. Vispa upp äggen i en separat bunke och tillsätt lite i taget. Rör sedan i den smälta chokladen. Blanda de torra ingredienserna och vänd ned i smeten. Hacka mjölkchokladen och blanda i. Bred ut i en bakpappersklädd form. Inte så stor form, ca 20x20 cm. Grädda mitt i ugnen 30-35 minuter, 175 grader. Låt svalna.

Fudge
100 gram mjölkchoklad
2 msk smör
½ burk kondenserad mjölk
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl minimarshmallows
1 dl salta jordnötter

Blanda allt utom nötter och marshmallows i en kastrull. Låt stå på plattan tills chokladen smält. Blanda i marshmallows och jordnötter, men rör inte för mycket för då smälter marshmallowsen. Bred över brownien. Ställ i kylen ett par timmar och skär seda i lagom stora bitar.

Det här mina vänner är världens underbaraste brownie! (Man kan såklart utesluta jordnötterna om man är allergisk!)

Hummingbird Cupcakes

Ett gott cupcake recept som vi gjorde för någon månad sen. Söta och goda cupcakes.







Ingredienser
120 gram (ca 2 dl) vetemjöl

140 gram (ca 2 dl) strösocker
1 ½ tsk bakpulver
en nypa salt
20 gram (ca2 msk) kakao (vid chokladcupcakes)
40 gram rumstempererat smör
1 1/4 dl mjölk
1 ägg
½ tsk vaniljessens (man kan använda vaniljsocker, ca 1½ tsk)

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg mjöl, socker, bakpulver, salt, smör och vaniljsocker (om man inte har vaniljessens) och eventuellt kakao i en bunke. Vispa ihop ingredienserna på låg hastighet med elvisp tills smeten får en grynig konsistens. Tillsätt hälften av mjölken, lite i taget.

Vispa under några sekunder upp ägg och resten av mjölken och vaniljessensen om man har det. Häll ned i mjölblandningen och vispa under några minuter. Skeda upp i muffinsformar. Grädda i 20-25 minuter beroende på muffinsens storlek. Låt svalna.

Frosting
250 gram florsocker
80 gram rumstempererat smör
1/4 dl mjölk
några droppar vaniljessens (eller lite vaniljsocker)
40 gram kakao (ca 3-4 msk) vid chokladcupcakes

Vispa ihop florsocker och smör till en slät smet. Blanda ned vaniljen i mjölken och tillsätt. Vispa på hög hastighet minst fem minuter, ju längra man vispar ju fluffigare blir frostingen. Man kan även ha i lite karamellfärg.

Garnera de svalna muffinsen med frosting och strössel!

Banankaka

Saftig och god kaka, banan och chokladmatchningen är helt perfekt :)

Ingredienser:

1 dl socker
2 dl florsocker
150 gram mjukt smör

3 mogna bananer

2 ägg

3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
Chokladglasyr:
50 gram mjukt smör
50 gram färskost (philadelphia)
2½ dl florsocker
2 msk kakao

1 banan
Gör såhär:
1. Vispa socker, florsocker och smör till en fin kräm.
2. Mixa/mosa bananera tills det inte finns några klumpar kvar, vispa ned i sockersmeten. Vispa även i de två äggen.
3. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Rör försiktigt ned dem i banansmeten.
4. Smörj och bröa en form, häll i smeten. Grädda mitt i ugnen, 175 grader i 35 minuter. Låt svalna.

5. Vispa ihop alla ingredienserna till glasyren. Bred över den kalla kakan. Garnera med bananer och florsocker.

Coconut citrus cupcake

Idag har jag och lollo haft en bakdag i det blåsiga vädret! Jag gjorde cupcakes jag velat prova i någon månad nu, som jag hitta i Buffé tidningen och lollo hade lite övermogna bananer så det vart en banankaka för hela slanten ;)

Ingredienser:
1 dl riven kokos
100 gram rumsvarmt smör
2½ dl socker
2 ägg
finrivet skal av en citron
1 dl gräddfil
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt

Frosting:
50 gram rumsvarmt smör
4 dl florsocker
150 gram färskost (typ Philadelphia)
finrivet skal av en apelsin
1 dl apelsinmarmelad

Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 200 C
2. Rosta kokosen lätt gyllene i en torr och het stekpanna. Låt svalna. Mixa i en matberedare till ett fint pulver.
3. Vispa smör och socker ca 5 min med elvisp.
4. Tillsätt ägg under fortsatt vispning. Tillsätt citronskal och gräddfil och vispa till en jämn smet.
5. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en separat bunke.
6. Tillsätt mjölblandningen och kokosen i smeten. Vispa snabbt ihop.
7. Fyll smeten i muffinsformar (gärna ställda i en muffinsplåt). Grädda mitt i ugnen 12-15 min. Låt svalna helt innan du har på frostingen.
8. Apelsinfrosting: Vispa ihop smör och florsocker med elvisp. Tillsätt färskost och apelsinskal. Vispa smeten slät.
9. Toppa varje muffins med frosting, 1 tsk apelsinmarmelad.

Vart väldigt nöjd med dem här muffinsarna. De hade en slät och fräsch smak av citron och apelsin. Passar perfekt till sommarens alla kalas och festligheter, eller bara att ta med till jobbet och imponera lite på dem!






Välkommen till min nya blogg!

RSS 2.0