Maräng- och kokostårta

Testade baka den här tårtan idag, äntligen. Som jag suktat! Hittade receptet i Hummingbird kokboken. En väldigt söt tårta som jag rekommenderar att man serverar bär till, hallon fungerade alldeles utmärkt.

Ingredienser, sockerlag:
1 kokosnöt (jag hittade en på min lokala ICA-butik. Var noga med att ruska den mot örat så du hör att det skvalpar inuti, på så sätt vet man att den är färsk och att den innehåller kokosmjölk.)
3/4 dl strösocker
Ev. vatten

Kokosnöten har tre mörka ögon på undersidan. Stick hål på dem. Man får använda lite olika knep för att lyckas med det, skruvmejsel och hammare eller potatissticka fungerade bäst för mig. Kniv är inte att rekommendera. Håll nöten över en kanna och låt vätskan strila ned i den. Fyll sedan på med vatten så det sammanlagt blir 2,5 dl vätska. Häll i en kastrull tillsammans med sockret och koka upp till en sockerlag. Ställ åt sidan och låt svalna.







Kokosflingor:
Hamra bort kokosskalet, efterhand släpper det. Riv sedan nöten och ställ undan kokosflingorna.

Tårtbottnar:
4,5 dl socker
120 g rumstempererat smör
7,5 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 tsk vaniljsocker/vaniljessens
2,5 dl mjölk
3 äggvitor

Vispa socker och smör luftigt och fint. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vispa växelvis i mjölblandningen och mjölken i smör och sockerblandningen.
Separera vitorna från gulorna på äggen, vispa i en separat bunke, skummigt och hårt. Vänd ned i smeten. Försök att inte röra för mycket.

Grädda i 200 grader. Grädda i tre olika formar. Går lika bra att grädda i tre omgångar. Lägg bakplåtspapper i botten av formen så går det enkelt att lyfta ut kakorna så de kan svalna.

Marängfluff:
6-7 äggvitor
3,5 dl strösocker
3/4 dl vatten

Marängfluffet skall vispas över ett vattenbad. Ta en liten kastrull och låt vatten sjuda. Ställ en värmetålig skål ovanför där alla ingredienser hälls i. Skålen får inte nudda vattnet! Vispa på första eller andra hastigheten på elvispen tills du kan hålla marängskålen upp och ned utan att marängen rinner ur. Var beredd på att vispa lääänge... 10-15 minuter.





Montering:
Ta en botten och lägg på ett fat. Bred över en tredjedel av sockerlagen så botten blir fuktad. Bred över en del av glasyren. Lägg  på de andra två bottnarna och gör på samma sätt med sockerlag och marängfluff. Bred sedan marängfluff runt hela tårtan och gör fint! Garnera med kokosflingorna.











Kommentarer
16 ÅR & FÖRLOVAD ♥

Ser gott ut ! :)



SV till Lollo; Jo men, det var en bra idé faktiskt, det kan nog bli snyggt ! Annars funderar jag på att låta det vara svart & sen köra dipdye i någon rolig färg när det växt lite :)

2012-05-21 @ 14:51:27
URL: http://angelchanelle.blogg.se/


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0